Ett första möte
Den 25 januari hade jag ett första informationsmöte kring Glädjens Hus. Parkleken Rålis sponsrade med lokal vilket jag tackar för.Jag gjorde en soppa som jag bjöd på eftersom tiden var 18.00 vilket är middagstid. Det kom 4 st lika många var sjuka och jag måste säga att jag är otroligt tacksam att det kom några. Jag berättade bakgrunden och varför jag vet att behovet är enormt stort att lyfta denna fråga.Alla blev taggade och gick igång på olika sätt några lite mer och några mer eftertänksamma. Vi kommer att ha ett nytt möte i mars så jag återkommerom plats och tid snart. Ska se om jag kan få någon att sponsra lokal i stan igen.2 st vill sitta med i styrelsen vilket jag är oändligt tacksam för. Jag tycker det ska bli kul att få börja jobba med starten med flera och vi kan bli fler i styrelsen minst 5 och som mest 7 står det i stadgarna. Vi kommer att starta som en förening innan vi går över till att bli en stiftelse. Det är för att det är lättare att börja med aktiviteter samt insamling av pengar, samt att hitta sponsorer. Vi ska börja titta på vilken form vi ska ha. Några vill jobba volontärt och det är också guld värt för de är ju nyckelpersoner när vi kommer att ha vår första aktivitet vilket kommer att bli i vår.
Andledningen till att jag inte skrivit tidigare är att min dotter Sophie hamnande på sjukhus och fick ligga där i 2 veckor pga av sin sjukdom moyamoya. Hon är fortfarande inte bra men är hemma och jag är sjukskriven för att ta hand om henne. Under dessa 2 veckor på sjukhus så har jag som vanligt pratat med alla, föräldrar, personal, Glädjeverkstan, lekterapin och jag har verkligen fått bekräftat att jag gör rätt. Att behovet är enormt stort och att det finnsen avsaknad avatt man pratar om syskon, familj. Föräldrar som stänger av när de får hemska besked som inte vet hur de ska bemöta syskon, sin älskade. Man kan se det på föräldrar i köket, i korridoren. Jag har ingen psykologiutbildning men ett stort hjärta, jag satt och pratade kunde ge en kram ,hålla en hand, jag har gått igenom detta och jag vet och jag håller nu på och trappar ut mig själv kring Sophie. Hon fylller ju 18 år i år och vi måste börja låta henne sköta så mycket som möjligt själv, föra sin talan men självklart finns vi kvar som ett stöd och jag lyssnar också och tar in det som sägs. Det är inte det lättaste att göra men det måste göras, det är Sophie som är sjuk inte jag, men hennes mamma kommer jag ju alltid att vara och jag kommer alltid finnasdär när hon behöver stöd och hjälp.
Glädjeverkstan gör ju ett helt underbart jobb på sjukhus och nu även i hemmet. Deåker även ut till äldre och de har ju verkligen förstått vikten av att ge glädje till sjuka. Vi pratade länge om detta och jag berättade vad jag gör och vi var väldigt eninga att vi på något sätt ska samverka. Det är ju det jag vill jag vet att det finns otroligt många bra organisationer, föreningar som gör superbra saker men jag vet också att det finns en konkurrens kring sponsorer, pengar och jag har en önskan att vi ändå kommer att kunna samverka och göra tillvaron bättre för familjer som befinner sig i en sjuk värld där man inte borde behöva befinna sig. Jag vet idag att det även borde finnas en samordning kring hjälp när ens barn liggerpå sjukhus. Ja det finn en kurator som hjälper till vid extremt svårt sjuk, när ens barn opereras osv....men det jag råkade ut för var ett läkarintyg för sjukskrivning när mitt barn är 17 år . Det finns på Försäkringskassan ett intyg "särskilt läkarutlåtande barn 12-16 år" sedan kom ett läkarintyg om "Allvarligt sjukt barn". Läkaren sa att hon kan inte skriva ett intyg kring "Allvarligt sjukt barn" för det är ett intyg man använder om det föreligger "hot om liv" alltså att barnet är dödsjukt. Jag fick i uppgift att ringa Försäkringskassan och de sa att intyget "Allvarligt sjukt barn" gäller, jag ringer sjukhuset och läkaren säger attjag måste ringa Försäkringskassan själv för hon kan inte styrka ett sådant intyg. Det slutar med att ett intyg skrivs "Särskilt utlåtande 12-16 år".
Vet ännu inte om min handläggare kommer att godkänna det. Det innebär att min ekonomi ställs på sin spets igen och jag måste jaga runt själv för att ha koll och ringa. Vi håller även på med ett överklagande kring Färdtjänst till Sophie vilket hade varit grymt bra att ha just nu, då skulle hon kunna åka till skolan ett par timmar om dagen. Det här är bara lite vad man roddar i som förälder till sjukt barn (säkert samma sak för de som har en sjuk närstående) någonstans borde det finnas en hjälp att få, kuratorerna på sjukhuset räcker inte till. Vi har hjälp från Hjärnskadecentrum till viss del vad gäller Färdtjänst (de bad att få ta den bollen och sköta överklagandet samt skolan).
Men som ni ser det är en del som föräldrar brottas med och jag kan säga att det är en bit som är viktig ekonomin måste ju fungera annars faller det med och det är inte konstigt att den gör det. Fokusen ligger inte där. Sedan ska man ha ork till sina andra barn och deras behov. Även om man har vuxna barn idag så kommer deras reaktion nu när man själv orkar lyssna och ta till sig vad de känner och hur de har upplevt denna resa. Så oavsett ålder drabbas en hel familj när ett barn blir sjuk. Nu jäklar ska detta fungera och det ska komma igång för det behövs ett Glädjens Hus!
Hör av er mailbomba mig det skulle jag tycka vara kul :-)
Om DU/Ni tror att ni på något sätt kan bidra det kan vara som volontär, sponsor, styrelsemedlem, men också detta behöver jag hjälp med/få tips kring:
- Hemsida (jag har inte så stor kunskap att göra en bra hemsida)
- Advokat (Någon som skulle kunna läsa igenom stadgarna)
- Ekonomi (Någon som skulle vilja ta ansvar för ekonomin)
- Affärsplan (Hjälpa mig med en affärsplan)
- Sponsring (Någon som har kunskap och erfarenhet av sponsring)